Dankbaarheid is zo waardevol

Alles lijkt zo vanzelfsprekend, het gebeurt allemaal maar gewoon en daar reageren wij op. Maar hoe vanzelfsprekender iets is, hoe minder dankbaar je er voor word en is het maar gewoon, normaal. Maar wat is normaal en zijn er geen dingen waar we meer dankbaar voor kunnen zijn?

Zo werd ik vanmorgen wakker en zag de heerlijke zonnestralen onder mijn rolgordijn vandaan komen, eindelijk een eerste echte lentedag! Deze dag had anders moeten lopen dan nu de planning is, maar hé, leven gaat niet altijd over rozen zal ik maar zeggen.
Het schijnen van de zon, lekker uit kunnen slapen, kleine dingen waarvoor je ook dankbaar kunt zijn. Maar dingen die snel over het hoofd worden gezien.


♥ Ben blij met wat je hebt.
Ik betrap mijzelf er ook op, vergelijken met anderen. Ook graag hetgeen willen hebben wat die vrouw verderop in de straat heeft, of die ene carrière. In gaan zitten over iets wat je wel kunt kopen, maar nog niet hebt gedaan. Of de focus leggen op iets wat je had, maar wat toch anders liep. Wees blij met hetgeen wat je op dit moment hebt, dat is zoveel meer belangrijker dan iets wat je eventueel kon hebben.

♥ Look around.
Maakt tegenwoordig niet meer uit of je de krant openslaat of je smartphone pakt, overal zie je beelden voorbij komen van mensen in arme landen of dat er weer ergens oorlog is, mensen die niets meer hebben. Natuurlijk hebben wij ook momenten dat we balen en denken dat we bijna geen kleding in de kast hebben, dat we een dipje hebben, maar bekijken even hoe veel beter je het eigenlijk hebt, dan die mensen uit het nieuws. Het is nu niet dat je er elke dag bij stil moet staan, maar af en toe bewust hier naar kijken kan helpen je dankbaarder te maken, voor hetgeen wat je bezit.

♥ Beseffen dat je ook een hoop krijgt.
Dan bedoel ik krijgen niet in de zin van materiaal, maar aandacht, liefde en vriendschap. Die ene vriendin die je opbelt als het eventjes niet goed met je gaat, een nicht die je opvangt als je hulp nodig hebt en er zelf even niet uitkomt. Maar ook gewoon de leuke dingen ondernemen met vrienden, dat ene etentje of op het terras zitten en kletsen. Of je ouders die altijd voor je klaar hebben gestaan en je liefdevol hebben opgevoed tot hetgeen wat je nu bent.

♥ Steentje bijdragen.
Doe vrijwilligerswerk! Zo veel instanties die roepen om vrijwilligers, want ja, een hoop draait op vrijwilligers en daar is echt een groot te kort aan. Juist van deze mensen krijgen bijvoorbeeld de bewoners van een verzorgingstehuis net dat extra beetje aandacht, waardoor zij weer helemaal happy zijn. Iets waar je veel dankbaarheid uit kunt halen.

♥ Gras is altijd groener aan de overkant.
Ga je zelf nooit met anderen vergelijken, want niets is mooier en het is zo kansloos. De vergelijking gaat dan over mensen in jouw omgeving, niet over personen die in een oorlogsgebied wonen, dat is niet realistisch. Je maakt jezelf alleen maar ongelukkiger als je jezelf gaat vergelijken, want iedereen is anders en heeft andere doelen en eisen. Je moet je richten op jouw eigen doelen en zorgen dat je dankbaar en gelukkig kunt zijn met jouw eigen leven, iedereen leeft die van zichzelf en niemand kan zo’n zelfde leven ook leven. Die van jou is waarschijnlijk net zo waardevol, al moet je dat eerst zelf inzien.

Contact