Een tijdelijke afslag

Donkere dagen, dagen dat ik alleen ben en wat minder in mijn vel zit. Dit zijn vooral momenten dat ik terug ga naar de mindere momenten in mijn leven, wat er allemaal in dat spreekwoordelijke rugzakje zit. De laatste tijd zit ik niet meer op de hoofdweg, maar pruttel ik door op de parallelweg, niet wetend wat ik nou eigenlijk moet doen. ´´Wat doe ik op deze aarde?’’ Afvragend wat mijn missie is, wat is er eigenlijk voor mij weggelegd in dit leven. Ik heb vandaag de dag het idee dat ik begin stil te staan, geen idee wat ik met mijn toekomst aan moet. Ik heb een diploma op zak, maar op dit moment voelt het niet alsof ik hier zeker over ben, ik heb geen idee welk pad ik moet gaan bewandelen qua werk. 

Het gevoel dat ik stil sta

Ik heb geen idee welke sector in de zorg bij mij past, wat mijn ambities zijn en of ik dit wel voort wil zetten. Ik ben jaloers op menig verpleegkundige wie wel op zijn of haar plek zit, dingen die mij ook interessant lijken. Het is gewoonweg niet hetgeen waar ik mij comfortabel bij voel, ik ben dan net niet de persoon voor die ene baan. Het is werkdruk, onregelmatigheid en een harde, onpersoonlijke wereld. Of helemaal gericht op de zorg, het helpen met eten en de huiselijke taken. Beiden waar ik geen feeling (meer) voor heb, dat maakt het dan nog lastiger.

We blijven maar zoeken

Is het dan zo moeilijk om iets te vinden waar je je goed bij voelt, wat aan jouw waarden kan tippen? Dat kan een hele wandeling zijn, met vallen en opstaan. Met teleurstellingen en ook vreugde. Ik ben het internet aan het afstruinen om mij te oriënteren wat dan wél bij mij past, waar ik meteen het gevoel heb van: dat is het! Maar wanneer kom je de ‘’ware’’ tegen? Die ene baan die op jouw lijf geschreven is én waar je dan ook aangenomen word. Ergens diep van binnen zit het reële stemmetje die mij vertelt dat het ook met mij goed komt, dat ik er ook mag zijn en ook ik er met een reden ben. Sommige mensen (meer dan dat je denkt) hebben hetzelfde, zijn ook zoekende met wat zij willen doen in het leven.

‘’Take a deep breath, you’ll be fine. Where you are meant to be, you’ll be in time.’’
 – Morgan Harper Nichols.

Tegenwoordig wordt ook zoveel van je gevraagd. Je hebt bergen werkervaring nodig, je moet jong zijn (maar weer niet te jong), je moet veel werken en de druk is hoog. Het liefst hebben ze tegenwoordig allemaal HBO functies, wat het lastig maakt als je bijvoorbeeld mbo hebt. Het lijkt dan net alsof je er niet toe doet en geen kans maakt op deze banenmarkt.

Geen wonderen dat een hoop zichzelf tegenkomen, we willen tegenwoordig maar van alles nastreven wat niet of nauwelijks haalbaar is. We hebben een ideaalbeeld en van buitenaf te veel verwachtingen, alsof het niet mogelijk is dat je er wat langer over doet om jouw perfecte baan tegen te komen. Je hoort toch rond 25 jaar wel een carrière te hebben? Als jij niet happy bent met wat je nu doet, als jij niet jezelf kan zijn en het niet aan jouw waarden kan tippen en jij jezelf voorbij loopt, dan is het toch tijd om na te gaan denken. 

Wat we allemaal in onze oren moeten knopen, is het feit dat we niets van anderen na hoeven te streven, dat er geen ideaalbeeld is. Er is enkel een wens, droom, ambitie en wil van jezelf, dat moet jouw rode draad in het leven zijn.

Kwetsbaar zijn

Het valt niet mee om je kwetsbaar op te stellen, te erkennen dat het eventjes niet zo goed met je gaat en je het even niet meer weet. Weet dat dit van voorbijgaande aard is, dat er genoeg mensen zijn die net iets langer de tijd nodig hebben, hulp van een therapeut of coach. Je toont op deze manier juist de kracht die in je zit, hetgeen wat jij nodig hebt om door te gaan. Ook ik ben ingestort, ook ik weet het even niet meer en dat is prima. Ik zie dit niet als een einde, maar juist een begin van iets nieuws. Ik ben er van overtuigd dat alles met een reden gebeurt, zo ook dit. Het alleen maar door blijven lopen, geen tijd om aan mezelf te denken. Dit is een wake-up call, iets wat ik zo kan waarderen van ons lichaam. Genoeg is genoeg, denk aan jezelf. Dat is niet egoïstisch, dat is kracht.

Contact