Hallo zelfvertrouwen!

Het zonnetje komt weer kijken, het is rond de 20 graden en men gaat weer lekker op het terras zitten. Zou de zomer nu dan echt komen, het lekkere weer? Hup naar buiten, laat die hotdogs maar bruin bakken. Hotdogs? Ja, onze benen die al maanden geen daglicht meer hebben gezien. ''Summer bodies are made in the winter'', een van de uitspraken waar ik niet goed van word. Waarom moeten we massaal de sportschool in om aan een ''summer body'' te werken, alsof we niet goed genoeg zijn zoals je nu al bent.

Summerproof

Massaal op dieet, allemaal naar de sportschool en toch nog een keertje extra naar de zonnebank. Maar waarom doen we dit eigenlijk, alleen maar omdat we niet tevreden zijn met ons lichaam, ons gaan vergelijken met anderen en maar denken ”die bikini kan ik echt niet aan hoor”. Nou, nonsens, ook jij mag gezien worden en ook gewoon in die ene bikini waar je zo blij mee bent.

Ik heb het zelf ook hoor, de winter is voorbij en je hebt toch iets meer gesnoept dan dat je eigenlijk van plan was. Ineens komt die zomer toch erg dichtbij en wil je toch dat wintervachtje eraf hebben, voor het idee dan. Het is toch eigenlijk grote onzin dat we weer strak eruit willen zien in de zomer, omdat je dan wat minder kleding draagt. Dan zou je dus iets veranderen naar iets wat je 1. niet bent en 2. niet volhoud, want na de zomer ben je weer terug bij af. En zou je dan al die lekkere barbecues willen missen, de lekkere ijsjes of dat ene ijskoude biertje?

Het is lastig om een goed zelfbeeld te hebben, van jezelf te houden en te accepteren hoe je eruit ziet. Zeker in deze tijd, als je al die Instagram accounts bekijkt en de #fitgirls voorbij ziet komen. Je zelfbeeld wordt op deze manier flink op de proef gesteld, want wie wilt niet zo’n goal halen, wie wilt niet eruit zien alsof ze uit een magazine komen (wat zo diehard gefotoshopt is). Natuurlijk schommel je in gewicht, dat is normaal, het is maar een getal. Hetgeen wat telt, is dat je gezond en gelukkig bent.


Denk dus niet dat je die abs moet hebben, die gespierde benen, super strak lijf of die dikke biceps. Maar denk eerder aan het feit dat het fijn is dat je een gezond, werkend lijf hebt. Dat je kunt sporten en kunt eten wat je wilt. Geniet eerder van het prachtige weer, van de gelukkige momenten, dan lopen mopperen op de dingen die je niet hebt.

De redenen om je lichaam te accepteren zoals hij is

Het geeft signalen af
Het laat zien wanneer er voeding nodig is, laat merken als je ziek begint te worden. We denken allemaal te weten wat goed voor ons is, maar het enige wat goed is, is luisteren naar ons eigen lichaam.

Veel gaat vanzelf
Haren vallen uit, komen weer terug. Huid vervangt zich eens in de zo veel tijd, het lichaam is continu bezig zich te vernieuwen en dingen weer terug te laten groeien.

Slaat belangrijke stoffen op
Gezonde voeding moet je natuurlijk zelf eten. Maar het lichaam is in staat de voedingsstoffen en mineralen uit de voeding te halen, het niet-bruikbare uit te scheiden.

Het verandert continu
Het lichaam verandert voortdurend op momenten dat er veranderingen plaatsvinden en het lichaam zich aan moet passen.

Het past zich aan
Het lichaam past zich aan, aan de behoeften op een dag. Wanneer je een drukke dag heb, geeft het energie. Daarnaast geeft het lichaam signalen wanneer het uit moet rusten en een stapje terug nodig is. Het is een wisselwerking. Je moet zelf ook naar je lichaam luisteren als je wilt dat het goed functioneert.

Het is gemaakt om actief te zijn
Het lichaam is er op ingesteld om actief te zijn, dingen te doen die jij leuk vindt, je dromen waar te maken en iets te betekenen in de wereld. Het enige wat jij moet doen is de keuze maken om dit te willen en goed voor je lichaam te zorgen.

Contact