hsp hoogsensitief zelfliefde lifestyle mindset

HSP, wat moet ik ermee

Ooit van gehoord, HSP? Het is de afkorting voor High Sensitive Person, iemand die hooggevoelig is. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan dit onderwerp. De werkdruk stijgt, de verwachtingen vanuit de maatschappij, het neemt alleen maar toe. Het blijkt dat mensen met HSP gevoeliger zijn voor dit soort ‘druk’, ze ervaren meer stress en hebben sneller de kans om in een burn-out te schieten.
 

Het is vooral fijn om te lezen, dat het gevoel dat ik jarenlang heb, niet raar is en het gewoon normaal is. Ik wil graag uitleggen wat het is en hoe je hiermee om moet gaan.

Herkenning 

Het gevoel nergens bij te horen, het idee het niet goed genoeg te doen en het idee hebben dat je niet begrepen word. Het kwartje viel een tijd geleden, ik herkende mezelf in hetgeen wat ik las. Ook het feit dat hoog gevoelige mensen sneller vatbaar zijn voor verslavingen, eetstoornissen etc.

Van kinds af aan had ik al het idee dat ik nergens bij hoorde, ik ben altijd ‘’anders’’ geweest dan de anderen. Het is dan ook niet zo heel gek als ik zeg dat ik tot mijn 18e ongeveer gepest ben, zal je denken. Ik was altijd het gevoelige, stille meisje. De mensen om me heen hadden dan ook vaak geen idee hoe ik mij voelde. Toen ik ouder werd wilde ik er natuurlijk liever bij horen, ik probeerde een masker op te zetten en mezelf van een andere kant te laten zien. Het voelde niet als mezelf, ik had vrienden en voor de rest dacht ik me prima te voelen. Ik bleef me toch ergens nog eenzaam voelen, totdat een monster genaamd anorexia nervosa mij overviel.

Jarenlang heb ik me als een buitenstaander gevoeld, iemand die er niet bij hoorde en niet gehoord werd door haar omgeving. Ik ben informatie gaan zoeken en boeken gaan gelezen, ik heb geleerd en ben in gaan zien waar die gevoelens vandaan kwamen. Het is allemaal een stuk duidelijker geworden.

Hoog sensitief, wat is dat? 

Ken je het gevoel dat je hoofd overloopt en moe bent? Wanneer je hoog sensitief bent ben je gevoeliger voor extra indrukken om je heen, je kunt snel overprikkeld zijn. We wisten al van het bestaan van mensen met een hoge intelligentie, maar er bestaat dus ook hoog sensitief. HSP, High Sensitive Person. Deze term wordt gebruikt bij mensen die gemiddeld meer last hebben van overprikkeling en merken sneller signalen en details op. Een harde knal of onweer beleef ik veel heftiger dan bijvoorbeeld mijn vriend, ik ben er ontzettend bang voor. De knal komt ‘harder’ aan, de prikkels worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens.

Elke van Hoof, klinisch psycholoog en professor aan de Vrije Universiteit Brussel: “Simpel gezegd mist iemand die hoogsensitief is een filter in het informatieverwerkingssysteem in de hersenen. Zonder dit filter komt alles wat je ziet, hoort, ruikt en ervaart even hard binnen en wordt het op hetzelfde niveau door de hersenen verwerkt. De hersenen maken dus geen onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke prikkels”.

 ‘’Scientists have identified a specialized group of brain cells that are tied to the ability to empathize. When someone is an empath, it means these cells are especially sensitive’’.

Hoe herken je het?

Zoals elke kenmerk is het een positief iets voor jezelf, maar dat kan ook je valkuil zijn.

-        Meer oog voor detail, connectie met de natuur

-        Meer vertrouwen hebben in zijn/haar intuïtie 

-        Indrukken verwerken kost meer tijd en moeite

-        Functioneren neemt af bij observatie en evaluaties

-        Love deeply: dit geldt voor vrienden, familie en relatie. 

-        Makkelijker te manipuleren

-        Voelen sferen en stemmingen haarfijn aan

-        Perfectionistisch 

-        Emoties van anderen worden intenser ervaren en aangevoeld

-        Meer kans op depressie, angsten en verslavingen

-        Zorgzaam, gericht op behoeften van anderen; moeilijk grenzen aangeven

-        Voelen leugens aan, kunnen door de leugen heen kijken

-        Gevoeliger voor stress

-        vermoeidheid, maag – en darmklachten etc.

Nou, mij was het al snel duidelijk. Als ik het lijstje af ga kan ik alles wel afvinken.

hsp hoog sensitief persoon zelfliefde mindset lifestyle

An empath is the person in your life who is sometimes called ‘’too sensitive’’. 

Een leven met hoog gevoeligheid 


Het heeft daadwerkelijk invloed op je leven, het is alleen hoe je er mee om gaat. Het kan invloed hebben op je werk, relatie of persoonlijk leven. Tegenwoordig is het niet te doen als je wat langer de tijd moet nemen om informatie te verwerken, er wordt maar van ons verwacht dat we doorgaan en alles snel af hebben. Ik weet nog goed dat men mij langzamer vond tijdens stages, ze snapten alleen niet dat ik soms wat langer nodig had om iets aan te durven, te snappen en te verwerken. De een is de ander niet, maar ik moest toch een tandje bijzetten.


 We zijn snel geneigd, als we last hebben van een bepaalde eigenschap, dit gevoel te onderdrukken, het er niet te laten zijn. Maar het is juist een gave om hiermee om te kunnen gaan, er iets positiefs van te maken. Als je dit gevoel onderdrukt, zal het je altijd op een negatieve manier achtervolgen. 
 Leer jezelf kennen, ontdek je grenzen en geef die ook aan. Het is de kunst om balans te zoeken in actie en rust, het leven in het hier en nu.

Deal with it 

Ik snapte al niet dat ik altijd de emoties van anderen zo sterk overnam. Als mijn vriend een slechte dag had en chagrijnig was, merkte ik al gauw dat ik dat overnam en mij ook zo ging voelen. Maar zo gaat het ook op werk, ik liet me snel beïnvloeden door de sfeer van de afdeling. Ik neem die gevoelens onbewust met me mee, niet zo gek dat mensen altijd mij wisten te vinden als ze ergens mee zaten. Mensen met HSP hebben meer empathie, worden ook wel empaths genoemd. We kunnen ons meer inleven in de mede mens en snappen de situatie sneller waar zij zich in begeven.


Laat het er zijn, maar rem af en toe af 

Net zoals we van ons zelf zouden moeten houden, zouden we ook de hoog gevoeligheid moeten kunnen omarmen. Wees je bewust van hoe je je voelt en geef het aan, leef nu en hier en ben bewust wat je doet en wat je wel of niet wilt. Maar neem ook tijdig rust, kijk terug op wat je hebt gedaan en wat voor een stappen je hebt gezet. Van reflectie kun je alleen maar leren!

Voel je lichaam aan 

Als ik een ding mooi vind aan het menselijk lichaam, is het wel dat hij wel aangeeft wanneer het even genoeg is. Het probleem bij de mens is alleen dat we maar door blijven gaan en de signalen negeren, want wat je niet voelt is er ook niet. Fout, je moet je juist BEWUST zijn over hoe je je voelt. Hoofdpijn kan komen doordat je te veel aan het piekeren bent, die steek in je maag en het verliezen van je eetlust kan een teken zijn van stress. Schrijf je gedachten van je af, dan krijg je weer meer ruimte daarboven. Mindfulness

Een ding wat je bij mindfulness leert is het scannen van je lichaam, je bewust worden van het hier en nu als je klachten ervaart. Ga er is voor zitten (of liggen) en sluit je ogen is voor 10 minuten, scan je lichaam en ga na wat je in je lijf ervaart. Bedenk je wat het nodig heeft om je weer beter te voelen. Je eigen lichaam aanvoelen is het belangrijkste wat er is, zo kan je zorgen voor mee rust.

Wees lief voor jezelf <3

Contact