Waarom verandering zo moeilijk isHet moment dat er ineens iets veranderd aan de (mijn) planning, weet ik even niet hoe ik redelijk moet reageren. Het is dan net alsof ik een kortsluiting krijg, ik weet niet zo goed hoe ik daarmee om moet gaan. Ik ben iemand van structuur, van duidelijkheid en planning. Als er dan ineens iets veranderd, kan ik dat moeilijk verwerken. Het ene moment loop ik rustig met mijn koffie en muziek door de stad, het andere moment kan ik somber zijn omdat ik dat ene berichtje heb gehad. Het berichtje die mijn hele avond op z'n kop zet, voor mijn gevoel althans.

De alarmbellen

Een voorbeeld: ‘’ik ga vanavond weg’’. Ik kijk mijn vriend aan en merk al dat ik het warm krijg. ‘’Ja, ik ga gamen bij die en die’’. Ik weet op zo’n moment niet echt hoe ik moet reageren. Want nee, ik had me verheugd op een zaterdagavond samen, had al een heel idee in mijn hoofd en dat is dan ineens van de baan. Zachtjes weet ik een antwoord te geven, ‘’oké schat, lekker doen’’. Wanneer ik die avond thuis ben en hij gaat weg, merk ik dat ik mijn stem onder controle moet houden en dat ik sip ben als hij weggaat. Op zo’n moment voel ik mezelf een klein kind, dit is toch niet hoe een volwassen vrouw zich hoort te gedragen?

Dit is een van de voorbeelden die ik heb qua verandering, ik kan er echt slecht tegen. Als er iets veranderd, hoor ik dat het liefst dagen van te voren.

De realisatie is daar

Als ik zo terug denk, heb ik hier wel vaker last van gehad. Maar de realisatie kwam toen ik een relatie met Jordy kreeg. Het gaat dan niet per se om grote of kleine veranderingen, het gevoel is er gewoon. Als er een verandering is in mijn planning of in iets wat mijn (ons) leven beïnvloed, heeft dat invloed op mij. Het verklaart wel een hoop, hoe ik op sommige situaties of momenten reageer.

HSP en verandering

Eerder schreef ik een blog over HSP (hoogsensitief persoon), ik kon gelijk de link leggen. Mensen met HSP zijn dan ook gevoeliger voor veranderingen en ervaren bepaalde situaties heftiger dan mensen zonder. Tegen nieuwe uitdagingen kan ik bijvoorbeeld erg opkijken, bijvoorbeeld beginnen bij mijn nieuwe baan. Dit gaat gepaard met paniek aanvallen, iets waar ik eind 2018 achter ben gekomen. Ik heb geleerd dat je uit je comfortzone moet kunnen stappen om te kunnen groeien als persoon, hoe moeilijk dat soms ook is. Als je continu jezelf tegenhoud, omdat je bang bent dat je het niet kunt, kom je niet verder. Wanneer je denkt ‘’hé, ik kan dit!’’ kom je veel verder en leer je steeds een beetje meer.

Lees hier wat hoogsensitief is en of jij dit ook bent!

‘’They are easily overwhelmed because HSP’s notice more subtleties in their environment. They can quickly become overwhelmed by too much intensity, chaos and noise. If you are an HSP, you might often feel the need to withdraw into a darkened room or some other quiet sanctuary where you can find relief from overstimulation. They are aware of subtleties that others miss. HSP’s process more in a given situation. They also reflect more deeply on what they observe’’.

Hoe kleine veranderingen groot kunnen zijn

Ik kan me al irriteren aan het feit dat mijn planning qua eten om wordt gegooid, als we bijvoorbeeld bij mijn schoonmoeder gaan eten in plaats van thuis. Ik haal elke maandag de weekboodschappen en heb dan al klaar wat we elke dag eten. Ik ben hiermee begonnen omdat ik elke dag eerst boodschappen ging halen, het kost veel geld en tijd. Ik ben nu eenmaal gewend aan deze routine en dat bevalt me wel. Ik ben ook iemand die veel in de vriezer heeft liggen, wat ik in de ochtend eruit haal. Als mijn vriend dan ineens met het voorstel komt om bij zijn moeder te gaan eten, krijg ik al een error, wat moet ik met het eten van vanavond? Ik merk al aan mezelf dat ik sip en chagrijnig word, ik kan niet omgaan met de verandering in de planning. Het is logisch, maar mijn brein verwerkt het anders (of niet).

Het is niet dat ik de hele tijd in deze mood blijf hangen, vaak als ik er eenmaal ben is het alweer over. Of verzin ik later een oplossing voor het eten, maar op het moment zelf kan ik gewoon even niet helder nadenken.

By the way

Ik ben langzaam aan tips aan het opzoeken hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Ik zit me soms alleen af te vragen of dit komt doordat ik hoogsensitief ben, introvert of dat het met iets anders te maken heeft. Ik leer steeds beter om te gaan met deze gevoelens en kan het steeds beter naast me neerleggen, maar ik vind dat het nog beter kan.

Weet jij hier meer van of heb je ooit iets gelezen over dit onderwerp, laat het me weten!

Volg je mij op Instagram?

Recente blogposts

HSP, wat moet je ermee

Ooit van gehoord, HSP? Het is de afkorting voor High Sensitive Person, iemand die hooggevoelig is. 

Dankbaarheid is zo waardevol

Alles lijkt zo vanzelfsprekend, het gebeurt allemaal maar gewoon en daar reageren wij op. 

Hallo zelfvertrouwen

Ons lichaam waarderen blijft moeilijk, maar waarom moeten we juist van ons lichaam houden?

Contact