zelfliefde

Zelfliefde

Noun
regard for one’s own well-being and happiness.

''Self-love is the source of all our other loves.’’ 
– Pierre Corneille

Zelfliefde begint met het accepteren van jezelf, hoe moeilijk dat ook is. Maar het is van belang omdat het je helpt echt van jezelf te kunnen houden, zelfs jouw darkside. Je kunt denken dat je soms snel boos bent, maar denk zo: ‘’hoewel ik soms snel boos ben, accepteer ik mezelf volledig en houd ik van mezelf’’. Zo kun je dat met alles doen, want die emotie of dat gedrag maakt jou jou. Dit zijn de eigenschappen die jou uniek maken, je mag het er laten zijn. Wanneer jij dit niet van jezelf accepteert en een masker op zet, ben je niet je werkelijke zelf. Als je niet volledig jezelf bent, raak je uit balans. Jouw waarden die je hebt, de persoon die je bent, negeer je en dat maakt ongelukkig.

Ik houd van mezelf!

De houding die jij aanneemt zorgt er ook voor dat je mensen met dezelfde attitude aantrekt. Wanneer jij helemaal jezelf bent, zul je merken dat je hele andere mensen aantrekt en ook lekker in je vel zal komen te zitten. 

Zeg gewoon tegen jezelf dat je van jezelf houd, maakt niet uit wanneer. Benoem het tijdens het tandenpoetsen, wanneer je naar je werkt rijd of als je in de rij staat te wachten in de winkel.
Het klinkt best raar, maar toch is het iets wat werkt. Je onderbewustzijn is wat dat betreft redelijk naïef, veel dingen die je voorgeschoteld krijgt neem je aan voor waarheid. Op een gegeven moment ga je het echt geloven en dat is dan jouw nieuwe waarheid. Je bent het waard, we zouden allemaal van onszelf moeten houden.

Vandaag de dag

De maatschappij is tegenwoordig zo dat je maar moet streven naar succes, je moet aan een bepaald plaatje en standaard voldoen. Je wilt de meeste likes op Instagram, de hoogste functie in het bedrijf, je wilt zo slank en gespierd mogelijk zijn. Is dit werkelijk wie jíj bent? Of probeer je een ‘’ideaalbeeld’’ na te streven, wat helemaal niet bij je hoort.  Zodra je merkt dat dat ideaalbeeld helemaal niet zo realistisch is, kun je gaan doemdenken. Maar wat we ons moeten beseffen is, dat er tussen zwart en wit ook nog grijstinten zitten. Het hoeft niet perfect en het gaat niet helemaal mis, het is goed. Goed is ook gewoon goed. Luister naar wat jij wilt, wat jij nodig hebt en niet naar wat de omgeving van jou verlangt. 

Bij gebrek aan zelfliefde cijfer je jezelf weg, probeer je idealen na te streven wat voor jou helemaal geen doen is. Kleed jij je zoals je klasgenoten, werk je maar door en loop je jezelf voorbij. Doe wat jij leuk vind, draag waar jij je lekker in voelt en volg jouw pad. Ieder persoon is uniek, een uniek DNA en een uniek pad in het leven.

Het stemmetje in je hoofd

Dat ene stemmetje in jouw hoofd, die beledigt kan worden of erg bang kan zijn, die onbewuste ego. Laat het los! Hierdoor blijf je continu piekeren en ben je onzeker, je denkt alleen maar na. Probeer die ego kleiner te maken, alleen zo kom je dichtbij je ware ik en kan je meer van jezelf houden. Ergens weet je wel dat hij je alleen maar gek probeert te maken, piekeren is een vorm van vermijden, dan is het er maar niet. Maar we moeten hier juist mee om leren gaan.

– Herken je gedachten, bedenk hoe jij je hierbij voelt en wat je hieraan hebt.
– Ben dankbaar voor het moment, het leven en de goede dingen om je heen.

Wees lief

Ben niet zo streng voor jezelf, je doet al zo je best en meer kan je echt niet doen. We kunnen als persoon echt wreed zijn tegen onszelf en wat schieten we daarmee op? Dat is ook niet zo raar als je zogezegd 24/7 met jezelf moet leven, dat is een hele opgave. Fouten van anderen leg je vaak makkelijker naast je neer dan als je zelf de fout in gaat, maar ook jij bent menselijk en mag fouten maken. Van fouten leer je juist, op deze manier kan je alleen maar groeien als persoon.

Niets aan te doen, kan gebeuren en morgen is weer een nieuwe dag en vergeef jezelf.

Durf nee te zeggen, durf je grenzen aan te geven. Als je ergens een keer geen zin in hebt, is het echt niet erg om af te zeggen. Je wijst niet de persoon af, je wijst enkel het voorstel af. Waarom zou je met een rot gevoel op een verjaardag moeten zitten, daar heeft niemand toch wat aan? Ook jij hebt een mening en daar mag je niet aan voorbij lopen, je kan niet iedereen maar pleasen.

Is zelf liefde voor jou me-time, plan dit dan wekelijks in. Voor mij is het ’t gevoel dat ik goed voor mezelf zorg. Wekelijks zorg ik ervoor dat ik een haar – en gezichtsmaskertje op kan doen, dat ik een paar dagen in de week kan sporten of gewoon lekker een dag in mijn pyjama op de bank series kan kijken of lekker muziek kan luisteren. Je mag er zijn, je mag goed voor jezelf zorgen. Je hebt één lichaam, wees er lief voor. Het is in staat om ons goed te beschermen en een thuis te geven, geef dan ook wat liefde voor jezelf terug.Contact

Recente posts

Hallo zelfvertrouwen

 Ons lichaam waarderen blijft moeilijk, maar waarom moeten we juist van ons lichaam houden?

Aan: angststoornis

Ik schreef een brief, gericht aan mijn angststoornis. Mijn verhaal en mijn oplossing.


Mijn Netflix Favorites

Het is niet meer weg te denken deze tijd, gezien er geen bal op de televisie is: Netflix! 


Vrouwelijke - en mannelijke energie

Ooit gehoord van deze soorten energie? Ik in ieder geval niet, ik leg het je uit.