Anticonceptiepil doorslikken of stoppen


We krijgen steeds vaker te horen dat we pilmoe worden, zeker als je al jaren de anticonceptiepil slikt. Maar wat pilmoe eigenlijk en wat voor effect heeft het slikken van de anticonceptiepil nou eigenlijk op ons lichaam? Ik merk dat ik zelf ook in zo’n fase zit, dat ik het idee heb dat ik klaar ben met de pil. Nou ja, mijn lichaam is er klaar mee. Maar ik wist tot voor deze blog nog zo weinig erover. Is het nou echt zo slecht of kunnen we gewoon door blijven gaan met het slikken van dat pilletje?

Pilmoe

Wat in de jaren 60 als een opluchting bleek te zijn voor alle ‘problemen’ rondom de menstruatie, blijkt nu juist het tegenovergestelde te zijn. Vroeger was het een seksuele bevrijding voor de vrouwen, maar tegenwoordig willen we er juist vanaf! De laatste jaren neemt het aantal pil  

gebruikers alleen maar af. We lezen tegenwoordig allerlei artikelen online, risico’s en bijwerkingen. Denk aan gewichtstoename, lager libido, stemmingswisselingen en die emotionele huilbuien. Het zijn immers bijwerkingen die al sinds de jaren 60 aan de orde zijn, maar we komen er nu plotseling achter dat het allemaal wel erg onnatuurlijk is.

Een recent onderzoek van Rutgers, Seksuele gezondheid in Nederland 2017, zien dat het pil gebruik onder vrouwen tussen de 25 en 39 jaar met zo’n 10% is afgenomen ten opzichte van 2013. 


Troep

Het niet willen gebruiken van kunstmatige hormonen is de voornaamste reden waarom vrouwen nu veelal willen stoppen met de pil. We leven nu in een tijd waar biologisch en clean eten bijna een standaard is, het is niet meer weg te denken. We gaan deze tijd bewuster om met wat we in ons lichaam stoppen en het gezonde eten. Ik ben zelf vroeger aan de pil gegaan omdat ik zo’n ontzettende last had van acné. Maar als de pil mijn acné zo onderdrukt, dan is het dus zo sterk, dat kan toch niet goed zijn?
 

Voordelen om te stoppen

 
Je seksleven gaat erop vooruit
Waar je eerst minder zin had in seks, wil je nu het liefst elke dag de liefde bedrijven met je partner. Misschien wel meerdere keren, who knows? Dit is wat mij betreft een van de voornaamste reden om de pil gedag te zeggen. Het blijkt ook lastiger om een orgasme te krijgen als je aan de pil bent, dat willen we natuurlijk niet hebben.


Je verliest wat gewicht
De meningen zijn nog verdeeld of gewichtstoename echt door de pil komt, of door verandering in het eetpatroon. Door de hormonen kan het ook zo zijn dat je meer trek krijgt in ‘slechtere’ voeding waardoor je aankomt, geen directe schuld richting de pil. Maar toch, je kunt zeker wat gewicht kwijtraken als je stopt met de anticonceptiepil.


Zo voelt een emotie dus
Een beetje overdreven, maar door de pil kunnen je gevoelens wat meer afgevlakt zijn dan normaal. Wanneer je stopt met de pil is de kans groot dat je je gevoelens helemaal terugkrijgt. Het kan dus zijn dat je een stukje emotioneler word, maar ook zeker vrolijker en gelukkiger. Wie wilt dat nou niet?


Hormonen komen weer in balans
Dat de anticonceptiepil kunstmatige hormonen bevat hoef ik je niet te vertellen, maar ze verstoren je natuurlijke hormoonhuishouding toch echt. Hierdoor kan je klachten krijgen zoals hoofdpijn of misselijkheid. Wanneer je stopt met de pil duurt het wel eventjes voordat je natuurlijke hormoonhuishouding weer op gang komt, maar je zult merken dat je klachten snel zullen verdwijnen.


Weg met die vervelende stemmingswisselingen!
Vanaf nu af aan ga jij je een stuk minder ellendig voelen, dit maakt plaats voor een zelfverzekerde en energieke vrouw. Het is alsof je de wereld aan kunt. Hoe ging het ook al weer? Who run the world…


Grotere kans op zwangerschap
Wanneer je stopt met de pil en je gaat ‘ontpillen’, is de kans groter dat je zwanger raakt. 

Het is jouw keuze

Er is geen goed of fout in dit verhaal, het gaat erom wat je zelf graag wilt en waar je jezelf het fijnste voelt. Werkt de anticonceptiepil voor jou, blijf hem vooral slikken. Werkt het niet? Zoek dan naar een alternatief of stop er überhaupt mee. Lees je eerst goed in voordat je een beslissing maakt. 

Contact