De menstruele cyclus

Ik kan me nog goed herinneren dat wij op school les kregen over de voortplantingsorganen en zo ook dit onderwerp aan bod kwam, menstruatie.

Alles werd uitgelegd, van de anatomie tot aan de voorbehoedsmiddelen, menstruatie en seksualiteit. Je zou dan toch denken dat je alles wel weet, nou dat is dus niet zo.

Er valt een hoop te leren en dat zou ik graag willen delen met de power vrouwen én mannen, mochten die dit stiekem toch interessant vinden. Het is veel meer dan het verhaaltje van de middelbare school, veel meer dan je denkt.

Wat is de menstruele cyclus nou eigenlijk?

Ik opende vanmorgen Netflix en keek tussen de onlangs toegevoegde items. Ik ben een liefhebber van documentaires en mijn oog viel meteen op de docu ‘’period end of sentence’’. Ik ben van mening dat wij vrouwen veel meer van ons zelf mogen gaan houden en onszelf ook beter mogen gaan leren kennen, we zijn tot slot toch allemaal power vrouwen? 

Menstruatie is nogal een grote taboe, het is nog lang niet overal zo vanzelfsprekend dat we ook echt weten wat het is en dat we er openlijk over durven (en mogen) praten. In deze documentaire word je meegenomen naar India, een land waar het allemaal net even wat anders gaat.

Wanneer de presentator vraagt aan een groep mannen of zij uit kunnen leggen wat menstruatie nou precies is, zeggen ze allemaal dat het een soort van ziekte is die alleen vrouwen kunnen krijgen. Het is dan ook in de meeste gezinnen verboden om hierover met mannen te spreken. Het moment dat het op school besproken wordt zie je alle meiden verlegen worden, je voelt de ongemakkelijkheid gewoon als je ernaar kijkt. De meiden durven niets te zeggen en het is dan ook schrikbarend om te zien hoeveel ze weten en hoe ze ermee om gaan.
 Op een gegeven moment stoppen meisjes gewoon met school, omdat ze zich vies voelen door de natte doeken die ze dragen en er continu jongens in de buurt zijn. Vaak is dit het moment dat zij uitgehuwelijkt worden en aan kinderen (moeten) beginnen.

Menstruele cyclus

Over het algemeen duurt een cyclus gemiddeld 28 dagen, maar gezien geen een persoon hetzelfde is, kan het verschillen. De duur zit dan tussen de 25 – 31 dagen, je kunt dit alleen maar weten als je je cyclus daadwerkelijk bijhoud. Het bijhouden is een kunst op zich. Je gaat je stemming bijhouden, of je krampen hebt en (excuseer mij) de afscheiding etc. Er zijn vele manieren om je cyclus te tracken, hier zal ik later nog meer over schrijven.
Wat je zou kunnen doen is het bijhouden van een dagboek of het installeren van een app. Er zijn talloze apps op de markt gebracht, waardoor je je cyclus goed bij kunt houden.

Tijd van menstruatie


 Je eerste dag van je cyclus is tijdens je menstruatie, wanneer je niet zwanger bent is dit de periode dat je vloeit. De hormonen die hier invloed op hebben zijn progesteron en oestrogeen. Je zult merken dat je energie wat lager is, maar deze begint nu dan ook weer langzaam omhoog te gaan.

 Dag 1 – 6 zijn ongeveer de dagen van je menstruatie, dit kan per persoon wat verschillen.

Ben je tijdens je menstruatie ook wel is chagrijnig, je stemming schiet alle kanten op en je bent vooral moe? Dit komt door de schommeling van je hormonen, je oestrogeen is nog aan de lage kant. Door de lichte toename kun je merken dat je bij dag 3 een energiestoot krijgt, hierdoor worden we ineens een stuk zelfverzekerder en voelen we ons een stuk vrolijker en optimistischer. Vergeet niet dat je lichaam nog hard werkt en nog rust nodig heeft, vooral veel liefde en zorg.

Pre-ovulatie tijd, de opbouw fase

 
Wanneer je de laatste dag van de menstruatie hebt, volgt de pre-ovulatie periode. Het is over! Het is altijd een opluchting als het weer weg getrokken is en je voelt jezelf weer fris en fruitig. Dit is de fase dat FSH aangemaakt word, het follikel stimulerend hormoon. FSH zorgt ervoor dat nieuwe eitjes weer kunnen gaan rijpen. De follikels hebben op een bepaald moment de juiste grootte, doordat de hersenen een signaal krijgen, wordt het hormoon LH aangemaakt. Het moment dat het luteïniserend hormoon (LH) zijn top bereikt heeft, begint 1 a 2 dagen later de eisprong.

We krijgen een shotje serotine in ons brein, in deze periode maken we voornamelijk oestrogeen aan en dat gaan we merken aan ons energielevel en aan ons enthousiasme. Side note: ons baarmoederslijmvlies wordt dikker, wanneer het slijmvlies dikker wordt, heeft een eitje de mogelijkheid om zich te gaan nestelen. Je zult in deze periode ook merken dat je afscheiding dikker en meer sticky is, het is een teken van vruchtbaarheid.

Time to shine! Je bruist van de energie en voelt je levendig. De tijd om alles eruit te halen wat erin zit en nog een bijkomstigheid, verbaal blijken we in deze periode ook sterker te zijn.


 Ovulatie tijd


 We zitten ongeveer op dag 13, het moment dat er een eitje los gaat komen. Het hormoon FSH rijst de pan uit om te zorgen dat de follikel rijp genoeg is. Rond dag 14 (of 15) komt er een eitje vrij en wacht geduldig af of het in de baarmoeder bevrucht gaat worden.

Het eitje is los, tijd voor de toename van progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich voor kan bereiden op innesteling, op een bevruchte eicel.
 Ook zul je merken dat je meer zin krijgt, je libido is aanzienlijk groter dan normaal (leuke bijkomstigheid voor je partner!)

Pre-menstruatie

 
Alle hormonen gaan afzwakken, je energielevel begint weer wat te zakken en het zit er weer aan te komen (mits je in verwachting bent). Dit zal je merken vanaf dag 23 ongeveer, je zult merken dat je wat meer uit balans bent en meer last gaat krijgen van stemmingswisselingen. 

Doordat je progesteron ineens gaat dalen, kan het zo zijn dat je uit het niets om iets moet huilen. Doordat je testosteron gaat dalen, kan het zo zijn dat je meer over jezelf en je uiterlijk gaat twijfelen. Ladies, het hoort er allemaal bij. Twijfel niet aan jezelf, we doorstaan het allemaal.

Het is een periode waar we allemaal een hekel aan hebben, iets wat we liever uit stellen en het er niet laten zijn. Maar waarom? Het is iets waar we van kunnen gaan houden. Vergelijk het met een week in de herfst, het waait hard en het is koud. De blaadjes waaien voorbij en je hoort de regen tegen het raam aan tikken. Dit is een periode dat je liever op de bank, onder een dekentje naar een serie gaat kijken. Je wilt lief zijn voor jezelf, jezelf verwennen met een warme kop thee en een koekje. Bekijk deze periode ook zo, het komt en het gaat. Maar het vraagt wel wat liefde, want je lichaam werkt hard voor je en beschermt je tegen alles wat je op je pad tegenkomt.

Contact