vrouwelijke energie | vrouwen blog | zelfliefde

Vrouwelijke - en mannelijke energie

Als je bij iemand op kraamvisite gaat, is het al snel duidelijk of het om een jongetje of een meisje gaat. De beschuitjes kleuren blauw of roze en tada, daar is het geslacht! Maar wat velen wellicht niet weten, is dat er ook zoiets bestaat als vrouwelijke – en mannelijke energie, iets waar iedereen wel wat van bezit. Een man heeft zo vrouwelijke energie in zich en een vrouw bezit ook mannelijke energie. Ik zal hieronder verder uitleggen wat hiermee bedoeld word.

Balans tussen mannen en vrouwen 

We leven in een wereld die al vele jaren/decennia/eeuwen word gedomineerd door mannelijke energie, hierdoor kan er een overschot aan mannelijke energie aanwezig zijn. Dit brengt onder meer angst, macht, dominantie, drift naar succes en erkenning met zich mee. Het gevoel wordt meer onderdrukt, er wordt minder met het hart gedacht maar met het hoofd.
Wanneer je mannelijke – en vrouwelijke energie in balans is, zul je merken dat je meer (zelf)vertrouwen hebt, geloof in jezelf. Wanneer er disbalans is, overkomt het al snel dat je jezelf overschreeuwt en je je vanbinnen onzeker kan gaan voelen.

‘’We voelen ons het meest evenwichtig als onze mannelijke – en vrouwelijke energie gelijk is’’.

Opvoeding 

Iets wat van mede van invloed is op jouw mannelijke – en vrouwelijke energie is: de opvoeding. Had je een moeder die er stond met veel zelfvertrouwen, volledig comfortabel en lekker in haar vel of had je een moeder wie jou klein hield en continu liet onderdrukken? Was je vader een ster in afwezig zijn, waardoor je niet genoeg in contact kwam met mannelijke energie of was hij dominant, over beschermend? Dit gaat tot generaties terug, ieder weer met zijn en/of haar opvoeding.

Het verschil tussen beiden 

Het lichaam laat ons zien hoe we werken, het mannelijke geslachtsdeel is naar de buitenwereld gericht. Mannelijke energie zorgt voor: daadkracht, strategie, grenzen stellen en is prestatiegericht. Mannelijke energie is meer vanuit het hoofd gericht, de logica. Als deze overheerst, zal je meer de nadruk leggen op jouw doelen, wil je gezien worden en successen behalen. Je zult meer gericht zijn op het doel dan op het proces.

Het vrouwelijke geslachtsdeel richt zich naar binnen, hierdoor is zij klaar om te ontvangen. Zo is het ook direct gelinkt aan de baarmoeder,het centrum van leven. De vrouwelijke energie zorgt voor zachtheid en ontvankelijkheid, creatie en voelen. Deze energie is vanuit het hart gericht, het gevoel.

Een overschot aan vrouwelijke energie zorgt voor overgevoeligheid (overprikkeld), grenzen vervagen met als resultaat dat je het idee hebt dat iedereen maar over je heen walst. Nee zeggen is een moeilijke opgave, je bent meer een ‘pleaser’. Er is een gebrek aan de mannelijke energie met als kenmerk: voor jezelf opkomen, ideeën omzetten in actie. ‘Ja-maar’ is jouw bekende woordje, je komt bij alles wat gezegd wordt wel met een weerwoord.

‘’When sleeping woman will wake, mountains will move’’

Wanneer je als vrouw op zoek gaat naar jouw vrouwelijke energie, kan je de zachte kracht gaan ontdekken en weer een balans vinden tussen het hoofd en het hart. In deze tijd, waar macht en angst een grote rol speelt, is dit zeker belangrijk. Zo kunnen er ziekten ontstaan zoals bijvoorbeeld een burn-out. Als je mannelijke – of vrouwelijke energie overheerst, ontbreekt het vaak aan kracht of zachtheid om het leven in balans en ontspanning voort te zetten.

Om wat voorbeelden te noemen

Communicatie.
Een man denkt aan oplossingen, is doelgericht en gaat in een rechte lijn op het doel af. Een vrouw houdt daarentegen van praten, het liefst zo veel en zo lang mogelijk. Er zijn ook zijwegen mogelijk, of zelfs een omweg. Excuses bedenken ‘’ja-maar’’ zijn ze ook niet vies van.

Huis en interieur.
Wil je het simpel, laat je huis maar in handen van een man. No-nonsens, praktisch en een plek op de tafel waar hij zijn voeten neer kan leggen. Een grote tv, eten en een goede bank, meer is niet nodig. Een vrouw is hierin de sfeermaker, zij maken een plaats waar verbinding mogelijk is. Een veilige haven om thuis te komen. ‘’A man can buy the house, the woman can make it a home’’.

Zelfexpressie en manifestatie.
Vrouwen kunnen gaan broeden op een idee, een vrouw heeft bijvoorbeeld  prachtige ideeën waar ze helemaal niets mee doet! Maar zij manifesteert ze niet naar de buitenwereld, we zijn eerder geneigd om ons klein te maken en te denken dat we niet goed genoeg zijn. Een man zegt op zo’n moment ‘’eitje’’, een man kan een halfbakken, niet uitgebroed plan hebben en dan bluffen als de beste.
Iets wat je zelf kunt doen

 

Kom je onzekerheden onder ogen, verzacht hetgeen waar je verhard.
 Ontdek je eigen gevoelswereld, weet wie de waarde daartoe verdient. 

Besef dat je niet meer of minder bent dan een ander, je bent evenveel waard. Vertrouw je gevoel en luister hier ook naar.

 

Blijf vooral wie je bent, maak jezelf niet kleiner of groter.
& doe geen dingen waar je je niet goed bij voelt. 

Contact