Zijn we nog wel aantrekkelijk?

Hoe kunnen we van onszelf houden, als we onszelf blijven vergelijken met anderen? Vaak zijn het onrealistische beelden, iets wat we niet kunnen bereiken. Of is de bouw van je lichaam er gewoonweg niet naar. Moet je jezelf blijven kwellen met dit beeld, met de wens ook zo te zijn. De wens om anders te zijn en niet dankbaar te zijn met hetgeen wat je hebt. 

Relativeren 

Vaak vergeten we dat we een bepaalde bouw hebben en je niet elk type lichaam kunt hebben. Ik heb zelf bijvoorbeeld bredere heupen, ik draag maat 40 van broek. Ik heb ook altijd de wens gehad maatje 36 aan te kunnen, weg met die heupen. Maar hoe realistisch is dit? Er zit geen gram vet op die heupjes,  het zijn mijn botten, mijn bouw. Het zal nooit mogelijk zijn om maatje 36 aan te kunnen, op een gezonde manier. Ik kan niet ontkennen dat ik op mijn 14e weer in kinderkleding paste, toen ik zwaar in de anorexia zat. Maar het is je gezonde bouw, je lichaam. Iedereen is anders, stop met jezelf te vergelijken en ben trots op wat je hebt. Ben trots op wat je lichaam allemaal voor je doet. Het besef dat het je gezond houd, je warm houd en je beschermt tegen alles in het leven. 


 

Het ''ideaal'' beeld

We moeten er altijd maar knap en mooi en slank uitzien, het moet altijd perfect zijn, want anders tellen we niet mee in deze wereld. Maar waarom? We zijn zo mooi, zonder er ook maar wat aan te doen. Het "perfecte" plaatje is overal: op tv, tijdschriften, sociale media. In de landen waar eerst geen sociale media was en geen tv, was het ‘’ideale’’ plaatje een vrouw met rondingen. Een volslanke vrouw, dit stond voor gezondheid, vruchtbaarheid en vrouwelijkheid. Maar nu, nu ook dit tijdperk die landen bereikt heeft, zie je een verandering in dit beeld. Vrouwen zien de foto’s voorbij komen op het web en het ‘’ideaal’’ is veranderd, ook hier streven nu veel meer vrouwen naar een maatje minder en is het volslanke van de baan. Dit gebeurt bijvoorbeeld in landen zoals de Filipijnen, dit bewijst des te meer dat het daadwerkelijk invloed heeft op ons zelfbeeld en de daarbij horende lifestyle.
 
 

Het moment dat je gaat winkelen en je kijkt naar de paspoppen, je weet al meteen wat ik bedoel. Die jurk die je zo onwijs mooi vind, het staat de paspop prachtig. Maar het moment dat jij met die jurk in je pashokje staat, ben je teleurgesteld. De jurk valt niet zo mooi als op de pop, het doet niets met je figuur. Het is zo stom dat de poppen die we zien zo mager zijn, vrijwel niemand heeft dit maatje. Maar we trekken ons er wel wat van aan en laten dan toch die jurk maar hangen, omdat het niet staat zoals je wilt. Gelukkig komt het steeds vaker voor dat de paspoppen diverse figuren hebben en niet allemaal size zero.
 
 

In een documentaire die ik keek ging de presentatrice naar Amerika, ze bezocht een cosmetic surgeon om te kijken wat hij van haar lichaam vond. Hij had op alles wat te zeggen. Sidenote: deze vrouw is moeder van 3 mooie kindjes. Hij had ideeën voor haar borsten, voor liften en volume. Even vergeten dat daar 3 kinderen 4000 maaltijden van hebben gekregen, go boobs! Haar buikvet kon wel in haar billen en van haar benen kon hij het vet gebruiken voor lipfillers. Wat?! Ze is jong en gezond, maar het kon beter. Zo zie je maar hoe makkelijk je in het wereldje van plastische chirurgie komt en hoe onzeker we worden gemaakt. Het is allemaal zo makkelijk. 
 
 

Sidenote: elke vorm van plastische chirurgie wat noodzakelijk is, val ik niet aan. In sommige gevallen is het nodig voor gezondheid.

 

Be you

Wat ik me dan afvraag: zijn we nog wel aantrekkelijk? Yes we are! Gelukkig zijn we steeds meer bezig met ons zelfbeeld, met een positieve kijk op het lichaam. De woorden zelfliefde, mindset en mindfulness zijn niet meer weg te denken. We strijden er steeds meer voor dat er gelijkheid is, dat we moeten ophouden met fat-shaming en onszelf (en anderen) moeten omarmen hoe we zijn. Je bent genoeg, je bent goed zoals je bent, je bent het waard. Gezond zijn hoeft niet te betekenen dat je een klein maatje hebt, aan fitness doet en aan een stikt dieet voldoet. Gezond zijn kan ook met een groter maatje, met jouw eigen manier van leven. Iedereen leeft zijn/haar eigen leven, elk lichaam is anders en elk lichaam is mooi op zijn/haar eigen manier. Laten we ons minder druk maken over een ander en die energie in onszelf stoppen, leren om van onszelf te houden en alles te omarmen wat we hebben.

 

Ik heb zelf meegemaakt hoe het is om diep ongelukkig te zijn met mijn lichaam, ik heb de diepe dalen van een eetstoornis ervaren. Was ik gelukkig toen ik eindelijk richting mijn doel ging? Nee, absoluut niet. Ik had nergens zin meer in, geen energie meer voor en was doodziek. Beetje bij beetje moest ik dingen loslaten, omdat ik het gewoon weg niet meer aankon. Jarenlang heb ik met mezelf een gevecht gehad, heb zware dieptepunten gehad en ben omhoog gekropen. Heb mijn neus zo vaak gestoten, maar heb ervan geleerd. Waarom zou ik iets na gaan streven wat me alleen maar uitput, waarom niet iets doen waar ik juist blij van word. Ik realiseer me elke dag weer wat mijn lichaam allemaal doorstaan heeft en nog doorstaat, hoe bijzonder het is hoe het werkt en maar door blijft gaan. Dat heeft mijn ogen geopend en laten zien dat ik lief moet zijn voor mijn lichaam. 

 

You are enough. <3